• Gold Sponsor Gold Sponsor Gold Sponsor Gold Sponsor
 • Webshop
 • Geert de Korte "het is mooi geweest"

   

  Geert de Korte stopt (verzorger en leider S2)

  Geert de Korte wiens hart al sinds zijn negende klopt voor voetbal. In het begin als speler maar sinds 1985 als trainer, coach, verzorger en schoonmaker. Na 35 jaar in ondersteunende rollen houdt Geert het voor gezien en hangt hij zijn kicks symbolisch aan de wilgen.

  Dat Geert er nu echt mee stopt gebeurt niet helemaal vrijwillig. Geert: ,,Nee, ik heb naar mijn afscheid toegewerkt. Ik word dit jaar 70 en merk dat het fysiek niet meer gaat. Ik wil niet in het harnas sterven. Een paar maanden terug liep ik met zware tassen over het veld toen ik opeens een stekende pijn in mijn borst voelde. Ik dacht dat het een hartaanval was. Dat bleek achteraf niet zo te zijn. De dokter gaf als verklaring dat het een spierverkramping was maar ik ben er evengoed flink van geschrokken. Ook conditioneel gaat het steeds minder."

  Geert was een voetballer die het vooral van zijn snelheid moest hebben. Geert: ,,Ik speelde voor SV Houten maar maakte op mijn 15e de overstap naar v.v. 't Goy. Daar kwam ik zowel uit voor het 1e juniorenteam als het 1e seniorenteam. Ik kon verschrikkelijk hard lopen. Dat was dan ook de reden dat ik voetbal verruilde voor atletiek. Ik kwam uit voor Hellas te Utrecht en bereikte een verdienstelijke 5e plaats op de 100 meter sprint bij het NK voor junioren. Ik had voetbal toen los gelaten want voor een hardloper zijn de benen heilig en die laat je niet onder je vandaan maaien op de groene mat. Ik blonk ook uit in ver springen en ben ooit 2e geworden achter de vader van Gregory Sedoc, een bekend atleet, met een sprong van 6.94 meter."

  Geert wist al vroeg dat hij iets met sport wilde doen en kreeg van zijn ouders toestemming om zich aan te melden bij het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders). Dat moest als praktiserend katholiek dan wel het R.K. CIOS te Sittard worden. Er waren maar liefst 450 aanmeldingen terwijl er maximaal 50 geplaatst konden worden. Geert deed het goed in de voorrondes waar de ene na de andere concurrent afviel. Toen Geert bij de laatste 75 kwam leek het erop dat hij zijn studie daar kon gaan aanvangen. Maar een bijzonder selectiecriterium deed hem alsnog de das om: omdat Geert iedere zondag alleen de ochtendmis van zijn kerk bijwoonde en niet ook nog eens de avondmis kon hij onverrichter zake naar huis vertrekken. Geert zag zich genoodzaakt om zijn weg als sportbegeleider op alternatieve wijze te gaan bewandelen.

  Dat gebeurde op natuurlijke wijze toen zijn zoons ouder werden en op voetbal mochten. Geert: ,,Mijn zonen Sander en Pim gingen ook voetballen bij SV Houten. Pim ontpopte zich als keeper. Ze mochten een keer meedoen aan een clinic die gegeven werd door Stanley Menzo en Edwin van der Sar. Van der Sar was toen nog niet zo bekend en nog de tweede keeper van Ajax. Ik wilde mijn zonen begeleiden bij hun sportcariere en heb diverse opleidingen gevolgd om dat te kunnen doen. Zo heb ik onder andere sportmassage gedaan, medical taping, hoofdpijn massage, trainer/coach en scheidsrechter. In seizoen '93-'94 was ik trainer van D3 en werden we met Pim op doel kampioen."

  Aan de rol van verzorger zijn risico's verbonden, waar Geert tot zijn schrik achter moest komen. Geert: ,,Ja, een kostbare les was dat. Ik was als verzorger mee naar KVVA te Amersfoort. Nu kun je niet goed masseren met een ring om en dus had ik mijn trouwring afgedaan. Later wilde ik hem weer omdoen maar was die nergens meer te vinden: kwijt! Overal gezocht en gevraagd, maar de ring was en bleef weg. Ik heb toen een nieuw exemplaar laten maken en opnieuw de naam Ankie en onze trouwdatum er in laten graveren. Bleek een enkele ring duurder te zijn dan een setje, kostbare grap dus. Sindsdien doe ik mijn trouwring nooit, echt nooit meer af."

  Geert had ook de schone taak op zich genomen om verslag te doen van de wedstrijden. Geert: ,,Ik zat dan met een dictafoon langs de lijn en sprak alles in wat ik zag gebeuren. Thuis luisterde ik dat dan af en typte dat dan uit op papier. Mijn verslagen vonden gretig aftrek. Je moet bedenken dat dit voor de tijd van het internet was. Nu kunnen mensen een wedstrijd vaak online volgen, maar toen niet. Ook belde ik concurrerende clubs op om te vragen hoe het hen vergaan was en verwerkte dat in een tussenstand. Het vergde veel tijd om de verslagen op papier te krijgen, maar ik deed dat graag en er was veel belangstelling voor."

  In zijn periode als begeleider van SV Houten 1 heeft Geert zowel succesvolle als teleurstelldende ervaringen gehad. Na het slecht verlopen seizoen van 2005-2006 moest heren A1 een degradatie wedstrijd spelen. Geert: ,,Om een team te motiveren moet je soms creatief te werk gaan. Toenmalig trainer Humphrey Pieris bood aan om zijn hoofd kaal te scheren als zijn team de wedstrijd wist te winnen. Dat heeft gewerkt: De mannen van DOVO A1 werden met 4-1 van het veld gespeeld. Humphrey kon deze truc echter niet nog eens uithalen want zijn haardos wilde daarna niet meer terug groeien."

  In 2010 maakte Geert een overstap van SV Houten naar FC Delta Sports. Geert: ,,Ik werd gevraagd door Rens van Dinter die bij Delta Sports aan de gang ging als trainer. Het was een succesvolle periode waarin we in 6 jaar tijd drie keer kampioen werden. Zo promoveerden we van de 4e naar de 1e klasse. Ik vierde alle successen mee en stond bekend als een gangmaker. Ik ben goed in dansen en de jongens vonden het prachtig als ik na een gewonnen wedstrijd mijn heupen los gooide. Ik wist het niet alleen gezellig te maken maar motiveerde de jongens ook. Ik had altijd Johan Cruijff-lollies, druivesuiker en sportdrankjes bij me om uit te delen. Ook kwam onze topscoorder Casper Verboom 4 keer tot scoren in 3 wedstrijden nadat ik hem Vlugge Japies, een energieke koek, was gaan voeren."

  Geert heeft wat hij noemt het hoogst haalbare op amateurniveau bereikt. Geert: ,,Je merkt dat wanneer je hoger komt te spelen dan de 2e klasse er veel verandert. Je moet spelers een financiele vergoeding kunnen bieden en de trainer meer betalen anders gaan ze weg. Je moet ook goede spelers aan kunnen trekken en behouden. Dit kan eigenlijk niet zonder vette sponsor. Als vereniging moet je ook keuzes maken waarin je investeert. Ik zie in de praktijk dat SV Houten en Delta Sports het lokale karakter willen behouden en in feite leverancier zijn voor eredivisieclubs als Utrecht en Ajax."

  Nu Geert er mee stopt zal zijn leven er heel anders uit gaan zien. Geert: ,,Ik blijf wel verbonden met de club en zal wedstrijden blijven bezoeken en spelers volgen. Niet meer vanuit de dugout maar vanaf de tribune." Geert's vrouw Ankie was opgevallen dat Geert nog wel wat moet wennen. Onlangs waren ze op een zaterdag gaan wandelen toen Geert opeens stil stond en zei: ,,He, dat is raar. Het is zaterdag en ik ben niet op het voetbalveld maar in het bos!". Het besluit om te stoppen is nog maar kort geleden genomen. En hoewel Geert nog steeds achter zijn besluit staat doet het ook een beetje pijn. Geert: ,,Ik heb het 35 jaar met volledige inzet en plezier gedaan. Ook al heb ik nu tijd voor andere dingen, ik ben toch wel in de rouw."

  Geert wil zich wel blijven verbinden met de club, maar geen begeleidende taken meer op zich nemen. Geert: ,,Nee, maar ik blijf wel schoonmaken, lekker rustig. Nou ja, op dit ogenblik. Misschien dat als er in september weer competitie gespeeld kan worden de coronamaatregelen het iets minder rustig zullen maken. Maar dat zie ik tegen die tijd wel."

  Geert namens de vereniging heel veel dank voor je inzet al die jaren en wij hopen je nog vaak te zien op ons sportpark.